úterý 26. července 2016

Dětský svět je kouzelný

Někdy mám pocit, že jsme vyrostla moc rychle. Příliš jsem se těšila do světa velkých dospěláků. A taky jsem všude byla skoro nejmladší. Možná to bylo nedostatkem vrstevníků, touhou být dospělá a samostatná.

Žiji v rodině, jejíž nejmladším členem je širokodaleko můj osmnáctiletý bratranec. Díky své drahé polovičce jsem v současnosti "vyvdala" čtyři neteře a čtyři synovce(číslo dost možná není konečné), kdy nejstaršímu bude sedm let.
Čím víc času s dětmi trávím, tím víc si uvědomuji, jak dávno tomu je, kdy jsem byla stejná. Absolutně nerozumím jejich žvatlání, hrám, logice. Není to jen střet dvou generací, ale i dvou vesmírů. A když mám pocit, že naše mysl od sebe nemůže být vzdálenější, CINK a já si uvědomím, jak moc toho ve mně ještě zůstalo.
Všední den ráno, přítel už nějakou tu chvíli maká na brigádě a já se snažím vyhrabat z peřin, udělat se člověkem a odjet od jeho rodičů zase ke svým rodičům.
Klasický scénář pondělního rána, kdy přemýšlím, jestli si mám vypít čaj nebo raději vyčistit zuby, protože obojí nestíhám. Nedopadne ani jedno.
Má potencionální neteř mě už po ránu zasypává dotazy motivované jejím totálním zděšením, že zase mizím neznámo kde z naprosto neznámých důvodů. "TY NĚKAM JEDEŠ?!" 
Domů jedu. Nebo to byl aspoň můj prvotní plán, protože na vyběhnutí kopce k vlakové zastávce potřebuji mým hrubým odhadem 10 minut, které už nemám. 
Má odpověď jí připadá naprosto nelogická. Jím tu, spím tu, vařím, přepínám televizi a krmím rybičky. "TY NEBYDLÍŠ TADY?!" 
Tenhle typ rozhovorů již důvěrně znám. Budou následovat otázky zhruba v tomto pořadí: A kde teda bydlíš? Je to daleko? A kde to je? A s kým tam bydlíš?
Rozhodnu se to zkrátit na minimum. Má odpověď zní: "Ne" Poté následuje: "Zeptej se babičky."
Vlak jsem stihla. Díky babičce, která vzápětí musela podávat informace o mém skutečném bydlišti a dovysvětlit několik podivných okolností, které mou osobu obestoupily jako mrak. 
"PROČ TETA NEBYDLÍ SE STREJDOU? TETA SE STREJDOU NEMĚLI SVATBU? JAKTO?! BABI, PROČ TETA NEMÁ MIMINKO?" 
Dítě ví, že existuje velbloud jednohrbý a dvouhrbý a rozezná je, jak jinak, než podle hrbů. Jenže pak potká lamu. Je to velbloud, není velbloud? (Já jsem jako ta lama - zvíře na první pohled příbuzně ovšem s hrubými nedostatky. Jako třeba, že nemám miminko. Všechny tety mají minimálně jedno, ale raději ještě o něco navíc.)

V jejich světě se lidé mají rádi. A děti přichází na svět, protože se lidé mají rádi. A i když se někdy rádi nemají, nestává se to moc často, protože se děti rodí pořad. Není všechno jenom dobrý, ale to dobrý nad tím zlým vždycky vyhraje. Máte-li bubáky pod postelí, stačí na ně rozsvítit světlo, toho se oni bojí. Mějte hlavu pod peřinou a nic se vám nestane. Maminka má vždycky pravdu, i když občas plácá blbosti, ale to nikdo nemusí vědět. A když se boty na sebe mračí, znamená to, že je máte obutý obráceně.
Věci jsou tak jednoduchý, jaký si je uděláte. Svět si musíte zjednodušit natolik, abyste ho pochopili. A kdo říká, že takhle jednoduché to není? A co když je? 

A pak si tak říkám, jestli na tom nebude něco pravdy. Jestli si všechny ty problémy, nejasnosti a komplikace jenom nenamlouváme.
Buďte někdy dětmi 

6 komentářů:

  1. Krásný článek. Já si furt jak dítě připadám, možná je to tím, že pořád studuji a že jsem sestře hlídala 8 let děti, když potřebovala. Ale cítím jak se to vytrácí, každý den víc a víc zakouším dospěláckou realitu a né vždy to je veselé. Všichni bychom si v sobě měli ponechat alespoň kousek dítěte.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tak, těšili jsme se, až budem dospělí a pak chceme být zpátky děti, hrát si, neřešit následky... Ale pravdu máš hlavně v tom, že chovat se jako děti - svět je o hodně jednodušší. Lidi by se zeptali na to, co neví, vysvětlili by si vše po svém a nic víc neřešili. Jen nevím, jestli jsme stavění na to, aby nám okolí říkalo přesně to, co si zrovna myslí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak. Já si vůbec myslím, že lidé se hrozně málo ptají.

      Vymazat
  3. Tohle byl naprosto okouzlující článek plný pravd! :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat