úterý 20. prosince 2016

Jakým směrem se vydal blogový svět a je to správná cesta?

K blogování mě kdysi přitáhla euforie z toho, že si naše rodina konečně pořídila internet. Mě bylo tenkrát kolik? 10? 11? Nevím. Už je to pár let, co jsem s nadšením listovala internetem a ze všeho byla paf. Okamžitě jsem zatoužila přispět se svou troškou a hledala nejjednodušší způsob, jak si založit svou webovou stránku. 
A tak jsem střídavě zakládala a zase rušila stránky pod doménami jako byly estranky.cz nebo blog.cz. Neměla jsem tucha o čem psát. U ničeho jsem nevydržela dlouho(což mi zůstalo dodnes) a nikoho to nezajímalo. 
Pamatuji si ty časy jako dneska. Tenkrát si blogeři ještě hráli s češtinou a občas z toho vylezlo z pár skvostných shitů. Měli jsme kusovky, bleskovky, řetězáky, jednorázovky, spřátelené blogy skryté pod zkratkou SB. Ovšem soutěžím se říkalo soutěž nikoliv giveaway(což je snad to nejpříšernější slovo, co jsem kdy slyšela). TaKy PřIšLy ČaSy, KdY sE pSaLo NěJaK tAkTo. - A po tom se mi nestýská ani trochu.
Byla to děsná doba, kdy nikomu na mozek nelezly myšlenky o slávě, nikdo nebyl v televizi a nikdo nevydělal ani prd. V souvislosti s naší činností nebyla spojená žádná celostátní soutěž s nóbl galavečerem a hudebním programem.  Byli jsme mladí, natvrdlí, kopírující a nikoho jsme nezajímali. O to víc pak mezi touhle změtí výkřiku pseudo originality a marné snahy po sobě v kalných vodách internetu dát vědět vynikli ti, kteří psali s rozumem a o rozumných věcech. Takoví se hledali těžko, ale věděli jste, že někde tam hluboko budou. Já se vykvajzla na publikování holonesmyslů a začala psát vlastní básně a povídky, což se setkalo se mnou doposud nepoznaným úspěchem. Ahá! Heuréka, takhle to chodí. S tím jsem ovšem taky sekla(viz informace o dva odstavce výše).

Nějakou dobu blogový svět fungoval beze mě(a vůbec jsem mu nechyběla). Po mém neslavném "comebacku" jsem se tak nějak nestačila divit, co všechno se změnilo.


To vážně najednou všechny zajímají šminky, sprchové gely, micelárky a všechny tyhle serepetičky? Unboxing - Co to je? Fotka krabice, fotka rozříznuté krabice, otevřené krabice, fotka příšerně zmačkaných hadru z e-baye. Haul - v životě jsem to slovo neslyšela a doposud nechápu kde se vzalo. Tuny a tuny knižních blogů, co spolupracují s těmi stejnými nakladateli a dostávají jedny a ty samé knihy.
Ovšem největším šokem se pro mě stalo youtube - stránka, kterou jsem měla vždycky spojenou videoklipy, seriály a záběrů vtipných a "vtipných" pádů, videí z Ruska a koťátek alá "Neváhej a toč!"Jo to byly doby, kdy se z této stránky ještě dalo pohodlně stahovat. Dneska je to egem nablýskaný portál, kde je to samej"ask", "haul", "Q&A", "giveaway", "prank", "sketch", "challenge" a jiný voloviny, u kterých mám tendenci překontrolovat zeměpisnou polohu. A všechno je to zpravidla velice vtipné, obohacující a ducha povznášející.
Mám pár oblíbených blogerů i youtuberů a nadšeně vyhlížím každý jejich nový příspěvek ale... Většině chybí originalita a ambice dělat věci jinak než ostatní. "Děláme to tak, jak to dělají ostatní, protože to funguje." Nebaví mě stále dokola jedny a ty samé formáty. A taky mi vadí, že to někteří berou jako regulérní práci. Povolání: bloger/youtuber. Co prosím?! Někteří svou činnost podřizují reklamě a to někdy vede k takovým kuriozitám jako třeba sýr mezi nákupem oblečení a kosmetiky. "Vzala jsem tuto spolupráci, protože mi přišla zajímavá a kdybych tím pomohla byť jedinému člověku, stálo to za to." - Jo tak to potom jo. Také mazací sýr beru jako kuriozitu, která pomáhá lidem.
Hlavně youtubeři jsou bráni jako mediálně známé osobnosti, které mají určitý vliv. Jejich identita je známá a "obyčejní smrtelníci" je poznávají na ulici. Spousta z nich však svůj vliv směřují špatným směrem. Občas si říkám, že by si tyhle "celebrity" mohly čas od času zamyslet nad sebou a nad svým vlivem a třeba toho využít a propagovat někdy i něco užitečnějšího, co by opravdu ostatním pomohlo nebo je inspirovalo. Neříkám, že mají ze svých youtube zisků nakrmit hladovějící, ale což takhle občas myslet i na něco jiného než na sebe a zaměřit svou pozornost i na méně povrchní věci a věci, které mají trvalejší hodnotu. - Může se to vyplácet.
Drazí youtubeři a blogeři, nečertěte se. Tenhle článek není ausgerechnet o vás. Ale pokud ten dojem máte, tak možná že tomu tak je. Takže vlastně... jestli se v tom vidíte, je to PRÁVĚ O VÁS.
Ale házet vás do jednoho pytle vážně nehodlám, na to je mezi vámi pořád dost těch, kteří to dělají lépe a těch, kteří to dělají dobře.
Jo a nezlobte se na můj sarkasmus, prý je to neléčitelné. A ne, nejsem závistivá mrcha - když tak jenom trochu. 

26 komentářů:

  1. Amen. ♥
    Na blog.cz jsem přispívala taky a našla si tam pár lidí, kteří mě v blogovém světě doprovázejí dodnes. A to je pro mě to pravé kouzlo blogování. Že pořád držíme spolu. Nikdy jsme se neviděli (až na jednu holčinu, která se stala mou spolužačkou úplnou náhodou) a přesto jsou mi tak blízcí a trápí mě to, když trápí něco je.
    Když se někdo podívá ke mně na blog, ráda se podívám k němu, o čem píše ... ale jak vidím tipy na kosmetiku apod., odcházím rovnou, pokud tam neobjevím něco osobnějšího, "psavějšího"...
    Celkově se mi teď těžko hledá blog opravdu tvořivý, nápaditý, originální... Neříkám, že já sama ho mám :D, jen vím, co na něm chci a snažím se toho držet.
    Ale občas mi to připadá smutné, že se to ubralo takovým konzumním směrem plný ničeho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano ano. Před tím to taky nebylo ideální, ale teď mi připadá, že lidi se obklopují jen samými materiálními věcmi.

      Vymazat
  2. Možná nějaký Unboxing nebo kosmetika byla zajímavá, avšak v tom množství nekvalitně napsaných se jedna kvalitní ztratí, proto nikdo, komu záleží na kvalitě článků, to nečte ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano. Recenze vždycky měly smysl, člověk pak nekupuje věci, který jsou na prd, protože si včas přečte, že jsou na prd. - Proto mám třeba ráda recenze na kosmetiku.

      Vymazat
    2. Jednou jsem poslechl názor jedné recenzentky a přečetl si knížku. Už to nikdy neudělám :D Když na danou věc má určitá skupina lidí stejný názor, přečtu si to, jeden názor z tisíce mě nezajímá

      Vymazat
    3. To je taky pravda ani by mě to nenapadlo, zatím takovou zkušenost nemám :D

      Vymazat
  3. Jo, jo, to byly časy... naštěstí i dnes máme mezi tím vším odpadem opět ony autory píší s rozumem o rozumných věcech. Stačí jen hledat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobří autoři, byli, jsou a budou. Dá to trochu práce najít to, co je člověku po chuti, ale jinak to asi nejde...

      Vymazat
    2. Ale tak to bylo vždycky. Gaussova křivka funguje ve všem lidském a blogokomunitu z toho nelze vyčlenit.

      Ostatně co byly esbénka, soutěže s diplomky a bLooGísKi? Stejné masové ohavnosti jako dnešní hauly, giveaway apod. Ale buďme za hlavní proud rádi, alespoň se můžeme vůči čemu vymezit a tudíž i pro čtenáře vyniknout svou jinakostí. ;-)

      Vymazat
    3. Máš pravdu. Ani dřív to nebylo lepší a vlastně jsem na to taky nedávala, ale aspoň lépe vyniknou ti, kteří to dělají dobře.

      Vymazat
  4. Mám úplně stejný názor, na první odstavec jsem psala před pár dny nostalgický článek.
    Všude je to to samé, blogy přehršené komercí, youtube s ještě větší dávkou komerce a najít normální blog, který není plný recenzí, protože tužka nebo krém zdarma? Nevím, kam se vytratilo to kouzlo a nadšení. Jenže lidi to čtou, sledujou, lidi to asi baví a tak to lidi pro lidi dělaj. Třeba to všem jednou dojde a začne lézt krkem.

    www.fakynn.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. S blogem jsem začínala podobně jako ty, už je to tedy hodně dávno. Ale chápu, že za téměř 10 let se toho hodně změnilo a i svět blogů a youtube se posunul dál. Nevím, že se to u nás musí všechno tak řešit a neustále vznikají články podobné tomu tvému, které jsou jen plné negativních stížností, které podle mě nikomu nepřinesou nic víc, než jaký má přínos haul či challenge. Vlastně naopak, ony ty hauly a ostatní blbosti můžou být jednoduše zábavný. Hodně youtuberů vládá do svých videí hodně úsilí a na to,m že si tím vydělávají nebo přijímají spolupráce přece není nic špatného. Nechci tvůj článek kritizovat, je to tvůj názor a já ti ho brát nebudu, jen mám trochu pocit, že psát o tom, jak se ti něco nelíbí nějak nemá smysl. Ale jistě, najdou se i čtenáři, kteří s tebou budou souhlasit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si na nic nestěžuju, mě to vlastně může být úplně jedno, jen podávám věci tak jak jsou. Jak píšu, několik youtuberů pravidelně sleduju a jejich tvorba mě baví, jen mi není úplně jasné, proč se např. neustále přebírají formáty ze zahraničí a najde se jen velmi málo jedinců, kteří se pokoušejí i o něco jiného, co netočilo x tisíc lidí před ním. Že za to dostávají peníze mi taky nevadí, jen mám mnohdy pocit, že svůj obsah z až příliš velké části podřizují sponzorům a na ostatní tvorbu už nezbývá tolik prostoru.

      Vymazat
  6. pSanÍ TakHLe bLOgoVoU komUniTU, jak jsi sama řekla, přešlo, tak třeba tahle éra unboxingů a neoriginálních recenzí jednou zmizí taky a stane se pouhým odstavcem ve vzpomínkových článcích. (S největší pravděpodobností ji nahradí něco podobně otravného, ale to se nedá nic dělat.)

    Jenže dokud tady budou lidé, kteří takovéto články čtou, a firmy, kteří chtějí, aby blogeři propagovali jejich produkty, tak tady budou i blogeři, kteří budou psát unboxingy a recenze a pořádat giveawaye.

    Třeba jednou lidem dojde, že kvalita je něco, co by měli chtít, a přestanou číst a psát neoriginální články s nulovou informační hodnotou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jak píše, něco odejde, jiné přijde.
      Děkuji za komentář

      Vymazat
  7. umírám :DDDDDDDD
    dost mě bavěj ty "hauly", "challenge" a další krávoviny :D. Taky do teď nevím, kde se ten "haul" vzal a co to vůbec je :D. A mazací sýr mě taky dost pobavil. Myslím, že tomu nasadila korunu tou plastikou prsou :DDDDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechť si každý činí a zveřejňuje ze svého soukromí cokoliv, ale nemůže se následně divit, že se z něho stane internetový šašek. I když vlastně, mnohých lidí je přesně tohle záměr. Pochopení pro takové lidi ovšem nemám.

      Vymazat
  8. Jojo chybí mi éra blogísků... SB, soutěže a tak. Taky to když jsem dělali diplomky - aneb to jediné co nám vlastně plno soutěží přineslo. Sdíleli jsme se navzájem aby nás aspoň někdo četl. Ten kdo měl hodnotné komentáře pod články byl in. A ten kdo uměl s photoshopem uděat skvělý design na blog.cz byl pán!

    Je to pryč, všechno je jinak. Ale světe div se pořád vidím blono blogerů, kteří nikoho nezajímají. Jen firmy jsou naivní a myslí si, že je zvládne propagovat každý trouba...

    Děkuji, zasmála jsem se. Poplakala. A díky tvým slovům jsem ani nemusela vzteky ničit nábytek. Je v tom jen jistá melancholie - ta doba protéká mi mezi prsty... Už nejsem in. Ale vlastně ani nechci. Protože nic a nikdo nemůže mi vzít mou jedinečnost. Ani trendy, ani doba a ani společnost i kdybych chtěla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevím jestli mi ta doba chybí nebo ne, ale spíš se přikláním k tomu, že ne :D
      Děkuji

      Vymazat
  9. Jojo, také vzpomínám na mé "slavné" začátky, já tenkrát byla na sblogu a byla to taková tragédie :D Když vezmu, jak se blogovalo předtím a jak nyní, přeci jen už je to psaní lepší, má nějakou hodnotu. Ať si přeci každý píše o tom, co ho zajímá a baví a ti, co to dělají jen kvůli nějaké spolupráci, ty to stejně brzy bavit přestane.
    Jinak vliv těch známějších blogerů/vlogerů bych nepodceňovala, děti a mládež dokáží být dost ovlivnitelní názorem svého idolu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě ten vliv na mladší jedince jsem měla na mysli, někdy mi připadá, že neumí ani samostatně myslet a v hlavě mají jen to, co řekl/udělal tenhle nebo tamten. Kdyby toho čas od času některý z těch idolů využil a začal podobné omladině podsouvat i užitečný věci, nebylo by to vůbec na škodu.

      Vymazat
  10. Já si vzpomínám, ze jsem se sestrou měla blog taky přes blog.cz. dělaly jsme tam různé obrázky, klikačku apod. Tohle me bavilo..
    Teď osobně si o komestice přečtu hodně, recenze. Nevím, nejvíce mě asi nezajímají knižní blogy. Čtu, ale nevím, nějak me natáhne číst blogy o knihách. :))
    VeeVronica.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já hlavně vůbec nevyhledávám ten typ literatury, o které všechny ty knižní blogy píší, takže asi proto mi je tenhle směr blogosféry tak lhostejný.
      Jinak pravdou je, že kvalitní recenze se hodí vždycky a svou cílovku si vždycky najdou.

      Vymazat
  11. Je pravda, že té kosmetiky je všude až nad hlavu. A těch "vycpávkových" formátů typu co jsem nakoupila, co jsem spotřebovala, co jsem vybalila a podobně je ještě víc :) . Doufejme, že z toho za čas bude jenom stejná nostalgická příchuť, jako kdysi z colorizací - ty frčely, když jsem začínala :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé colorizace :D na ty bych málem zapomněla :D

      Vymazat