středa 25. ledna 2017

Tři měsíce bez šamponu

"Jakože cože, on si někdo nemyje hlavu?! To musí bejt dobrej kekel. To je zas nějaká slavná alternativní metoda těch, co chtěj všechno přirozený, organický, bio, eko, raw, posvěcený šamanským rituálem a kdoví co všechno ještě" - No přibližně podobným směrem se ubíralo moje myšlení, když jsem o tom slyšela poprvé. Řeč je o tzv. "no poo metodě" a čím víc jsem si o tom přečetla, tím víc mi to dávalo smysl.  No jen ta odvaha chyběla. 

Nakonec jsem usoudila, že bych to chtěla zkusit - třeba jen na nějakou přechodnou dobu, třeba někdy, až v létě, až za rok... až...
Přišel podzim a to pro moje vlasy obvykle znamená, že mě opustí - doslova. Padají, lámou se, elektrizují. Nikdy ve svém životě jsem jsem s vlasy vlastně nebyla spokojená, ale v zimním období jsem z nich doslova nešťastná. Vlasy mám možná dlouhé, ale absolutně bez života, a když se začaly se začátkem podzimu opět objevovat všude jen ne na moji hlavě, řekla jsem dost, jdu do toho, horší už to být nemůže.

Není to tak dávno, kdy jsem na pocitu čerstvě umyté a voňavé hlavy byla doslova závislá a jít spát s neumytými vlasy pro mě znamenalo jistou psychickou újmu. Ač byly moje vlasy druhý den naprosto v pořádku, já se nervózně ošívala přesvědčením, že je mám zplihlé, mastné a všichni kolem určitě nekoukají na nic jiného. Někdo vám možná bude tvrdit, že mýt si vlasy každý den je v pohodě a ničemu to neškodí, já si to dnes tak úplně nemyslím. Na vlastní kůži jsem se přesvědčila, že čím méně si je myjete, tím méně se vám mastní. - To jen tak na úvod, aby jste byli zasvěceni do toho, jak velký posun to v mém životě je. 
Byl začátek října a já se prostě sebrala a šla koupit žitnou mouku(celozrnnou), naberu dvě lžíce, smíchám s troškou vody a vytvořím směs připomínající něco mezi těstem a maltou. Takto vybavená vlezu do vany a bez sebemenšího očekávání si to patlám na hlavu. 
Z různých článků na internetu vím, že na počátku může vlasová pokožka reagovat všelijak, což ve většině případů znamená zvýšenou mazotvorbou. Ani nepředpokládám, že bych si tímto vylepšovákem vlasy skutečně umyla. Moje první velká obava, že nebudu schopná mouku z vlasů vymýt, se ukáže jako zbytečná, jde to nečekaně dobře. Vylézám z vany a stále si k ním čichám. Smrdím jako zdravá výživa. Vůně je to opravdu nezvyklá a vlastně... je to opravdu vůně a po chvíli se mi ten nezvyklý čmuch začne hrozně zamlouvat. 
Po uschnutí přichází další překvapení, vlasy jsou čisté a já nenacházím rozdíl. Prvních několik týdnů přichází velká euforie. Připadám si děsně hustá a alternativní a ekologicky se chovající emancipovaná žena, která přestává být pomalu závislá na kosmetickém byznysu. Pravda, vlasy se mastí rychleji, myji si je ob den, ale tento interval se mi daří postupně prodlužovat. Dokonce se mi zdá, že už méně padají. 
Za za nějakou dobu měním celozrnnou žitnou mouku za žitnou hladkou, poněvadž vytřepávat si z vlasů neustále otruby není úplně cool. Na výsledku to mění pouze to, že hladká mouka nemá tak intenzivní "obilnou vůni", což je docela škoda, ale nu což.

Zlom nastává zhruba tak po měsíci, měsíci a půl, kdy se v mém životě objeví nový nepřítel - lupy. Zatím jich je málo a nejsou příliš nápadné, ale vlasová pokožka se zdá býti suchá, na menší podrbání reaguje odlupováním se. - A sakra! 
Nepanikařím, říkám si, že je to jen dočasné, že si na to všechno musí kůže zvyknou a to může trvat dlouho. Začínám si všímat, že mě po mytí trochu svědí. Problém možná bude v mouce, sháním se po jiné metodě.
Vajíčka! V misce rozkvedlám vajíčko, a vzhledem k tomu, co se s ním chystám udělat pak, připadám si jako blázen. Vajíčko se ukáže jako děsně tekutá a zrádná věc, se kterou se pracuje špatně, protože pořád někam stéká a já si úplně nejsem jistá, jestli se mi daří dobře ho zapracovat všude, kde je potřeba. To nejhorší, co můžete s vejcem na hlavě udělat, je osprchovat se teplou vodou, teda za předpokladu, že netoužíte po omeletě ve vašich kadeřích. Nejsem blbá a tak se pro jistotu sprchuji opravdu hodně studenou vodou. Ne ne ne a ne, drkotám zuby a dojdu k závěru, že tahle metoda nní trvale udržitelná pro mě rozhodně ne.
Následující týden si beru do parády přírodní zázrak jménem med, u kterého je naopak nutná teplá voda, aby se dobře rozpustil. Směs vody a rozpuštěného medu je zatraceně řídká a práce je to naprd. Teče to všude a já se přistihnu u toho, že si olizuji obličej jak pes. Tohle taky není nic pro mě. 
Vracím se k mouce. Čas od času do ní kápnu pár kapek tea tree oleje(znáte něco smradlavějšího?) a zařadím oplach zředěným jablečným octem. Pomůže to, ale lupů mě to nezbaví. 
Takhle s tím zápolím několik týdnů, nakonec to nevydržím a jednou sáhnu po šampónu proti lupům. Přichází krátkodobá úleva.
Ještě se nevzdávám.        

22 komentářů:

  1. To je bomba článek, pobavila jsi mě! :D Já mám největší problém s růstem, přijde mi že vůbec nerostou a vlasy mám pořád krátký... Tak jsi odvaha, že jsi do toho šla. Měla jsem to a pořád mám úplně stejně, říkám si, že třeba - někdy. :) Tak palec nahoru a až přijdeš na něco dalšího, dej vědět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, s vlasy se kříž, nějak se s těmi svými nedokážu sžít. Tohle určitě není poslední článek o no poo, který chystám.

      Vymazat
  2. A máš moc zajímavý blog, hezky se mi to od tebe čte, stávám se pravidelným čtenářem. Kdyby jsi chtěla, budu ráda když se ke mně taky mrkneš ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Našla jsem další blog, který budu číst, jupí!
    Hodně jsi mě pobavila, možná zkusím v létě tuhle metodu, ačkoliv nevím. Momentálně na vlasy cpu šampon, tužidlo, lak. Umývám si je častěji jenom kvůli smradu u nás doma. Prostě u nás doma se kouří, takže pokud nechci být celý život zalezlá v pokoji, musím si vlasy umýt po každém delším pobytu s rodinou :D
    Jinak se snažím žít co nejvíc eko to jde, ale zase nejsem úplně tak moc eko, takže vlastně... jenom nedělám nadmíru špatné věci. Těžko se to popisuje.
    A úplně mě uchvátila ta fotografie nahoře. Je fakt nádherná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cigaretovej smrad ve vlasech je zlo.
      Ó děkuji, fotka je vlastně takové honem-fofr-potřebuji-ilustraci-foto :D vytvořená s ještě mokrými vlasy z vany za dosti polních podmínek, snažím se nepoužívat obrázky z netu.

      Vymazat
  4. O tomhle jsem slyšela, ale nevím... asi prostě dál budu u šampónu a ob den mytí vlasů. Ráda bych sice, aby vydržely pěkný vlasy dýl, ale co už, holt se moc mastím. :D

    Tobě přeji šťěstí, aby to bylo lepší a zbavila jsi se lupů. Já jsem na to šíleně háklivá, takže to, že se vytvořily, mi zašlapalo do země i to minimum, že bych se k tomu někdy v budoucnu vrýtila. :D

    OdpovědětVymazat
  5. S no poo mám čtyřměsíční zkušenost a dva články na blogu :D Jela jsem ji od července do října, mouka a kšiltovka byly moje nejlepší kamarádky, protože se mi vlasy mastily přímo šíleně, ted si jedu na přírodních šampónech od Yves Roche, ale možná se k metodě v létě zase vrátím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se nijak extrémně nemastí a snad ani nezačnou :D No uvidím, nechat toho můžu kdykoliv.

      Vymazat
  6. Takýto článok sa mi páči, na nete je toho plno ale akési vlastné názory či skúsenosti nikde. Tu som sa dozvedela čo a ako. A máš odvahu :). Ja su umývam 3x za 7 dní, ale mastneju sa mi často, takže niekedy to nejde bez suchého samponu. Super, možno sa raz odhodlam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pořád hledala nějaké osobní zkušenosti až jsem narazila na skupinu na facebooku, tam se toho člověk dozví celkem dost.

      Vymazat
  7. ... Smrdím jako zdravá výživa :) Mně stačilo vyměnit drogerkový šampon za bylinkový pánský a hned si místo 3x za týden myju vlasy jednou týdně bez viditelného plihnutí a maštění. Ono to chce používat rozum a nebrat všechno do extrémů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem extrémistou ráda, sic ne moc často, ale jednou za čas je to když už-tak už :)

      Vymazat
  8. O téhle metodě jsem se tak před půl rokem dozvěděla z časopisu, co mi padnul do ruky v čekárně u doktorky. Obecně mě to celkem zaujalo - sama na vlasy používám jen věci bez chemie, ale na tohle už člověk musí sebrat odvahu :-), takže za to palec nahoru. V článku to myslím bylo tvrdčí a o mouce se tam nic nepsalo, autorka článku to po půl roce (myslím) vzdala, ale k šamponům z drogérky už se nevrátila. Za sebe doporučuju kosmetiku na vlasy z Lush - je čistě přírodní a dlouhodobě s vlasy dělá zázraky :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím jestli u toho dlouho vydržím, ale jistě vím, že ke klasickým komerčním šampónům se vracet nechci. Už jsem tím natolik nahlodaná, že se snažím vyřadit i jiné klasické kosmetické produkty čistě přírodními. Není to úplně jednoduchá cesta, ale věřím, že se mi vyplatí.

      Vymazat
  9. Jsem ráda, že jsem narazila na takový dlouhý a upřímný článek s tímto tématem. Četla jsem o tom už dřív a opravdu o tom uvažuju, zatím se spíš poohlížím po kvalitnějších prostředcích, než po úplném vynechání...
    Četla jsem totiž i nadšené recenze, jak je to přirozené a boží a vlasy po delší době úžasné... No uvidíme. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do božích vlasů mám ještě hodně daleko :D No uvidím v létě, kdy se moje vlasy každoročně chovají normálně na rozdíl od zimy, kdy je to s nimi k nevydržení.

      Vymazat
  10. Super čtení.A hlavně cením upřímnost, nemám ráda kecání bez výsledku.
    Moje dcera měla celý život dlouhé vlasy s mizernou kvalitou.
    Před měsícem jsem si všimla skutečně hodně výrazné změny kvality vlasů, nádherně dlouhé, neorvané a úžasně zdravé. Začala používat šampony od Biooo.cz. A změna je to obrovská, něco na té přírodní kosmetice bude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, taky poslední dobou přírodní kosmetice přicházím na chuť :)

      Vymazat
  11. Představa, že si na hlavu matlám něco mezi těstem a maltou, mě docela děsí. :D Ale tvůj článek mě pobavil a bylo zajímavé si přečíst, jaký jsi měla z vlasů umytých bez šamponu pocit. Já si asi na alternativní, ekologickou, samostatnou a silnou divoženku hrát nebudu, moje barvené vlasy by se mi vysmály. Ale kupuju jenom přípravky, které nejsou testované na zvířatech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to pro každého :D Já jsem v některých ohledech blázen a jsem jím ráda, i když teda některých výdobytků moderní civilizace se hodlám držet zuby nehty.

      Vymazat